Vrouwen vertellen

Oud en Nieuw met PTSS

Oud en nieuw..

De meeste mensen vieren dit uitbundig, met familie en vrienden, eten, drinken en vuurwerk. In opperbeste stemming en zichzelf opgedirkt om de laatste uurtjes van het oude jaar te vieren en samen het nieuwe jaar in te luiden.

Gezelligheid ten top. Hoe anders is dat bij ons. Wij blijven thuis, de gehele dag in het donker gehuld omdat de rolgordijnen naar beneden zijn. De buitendeuren zijn op slot. Het geluid van de tv staat harder dan normaal. Ik bak oliebollen en rommel wat aan in huis. Het geknal van vuurwerk hoor je de gehele dag. Hoe later het wordt hoe meer het wordt. Het hoort erbij. Maar mijn man gaat eraan kapot. Ik zie hem steeds angstiger worden naarmate de knallen harder en frequenter door de straten galmen. Hij pakt me steeds steviger vast. Het is bijna zover, 23:55 uur. “hoe laat is het?” vraagt hij me. Hij kruipt steeds dichter tegen me aan en klemt me tussen zijn armen. Ik voel zijn angst door de kracht waarmee hij me vasthoudt. Daar gaan we, aftellen naar 00:00 uur.. 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1….Mijn man schokt bij elke knal en ik zie letterlijk de doodsangst in zijn ogen. Ineens klinkt het…BOEM!! Hij vliegt omhoog, duikt op de grond, staat op en rent in paniek naar de keuken, gooit terloops een schaaltje kapot op de grond en begint te gillen. Staat angstig en in volle paniek om zich heen te kijken. Hij loopt terug naar de woonkamer en laat zich op de bank vallen, ik pak hem vast en spreek hem toe terwijl ik hem aankijk: “ er is niets aan de hand, het is maar vuurwerk, het zijn geen schoten”. 00:30 uur lopen we naar boven, we gaan in bed liggen en hij kruipt tegen me aan, nog steeds schokt zijn gehele lichaam bij elke knal. Rond 1:00 uur worden de knallen minder en de stiltes daartussen worden steeds langer. Ik leg mijn hand op zijn bezweette voorhoofd en ga liefkozend door zijn haar. “Het is al goed schat, het is over. Ga maar slapen”. Ik voel zijn greep slapper worden en gesloopt valt hij langzaam in slaap.

Terwijl je dit leest snap je er waarschijnlijk helemaal niets van…Maar dit is wat PTSS bij een politie agent doet..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *